Dlaczego amarantowy?
Amarantowy to kolor nietuzinkowy… To kolor nie dla wszystkich. Amarantowy to kolor dla odważnych. Niektórzy sądzą, że to po prostu bardzo intensywny odcień różu, ale to nie do końca prawda…
Kolor amarantowy, fot. Pixabay.com |
Kolor amarantowy ma własną specyfikę, swoistą nutę ciepła i wyjątkową głębię. To jaskrawy kolor radości. Prawdziwie amarantową barwą cechują się kwiatostany roślin znanych pod łacińską nazwą Amaranthus. To rodzaj skupiający kilkadziesiąt gatunków, spośród których najbardziej znany jest Amaranthus caudatus, w Polsce nazywanych amarantusem ogrodowym albo szarłatem ogrodowym. To egzotyczna roślina, której ojczyzną są tropikalne i subtropikalne tereny Afryki, Azji i Ameryki, uprawiana na całym świecie jako gatunek dekoracyjny. Jej największą ozdobą są luźno zwisające kwiatostany, które mają kolor amarantowy. Nie wszyscy wiedzą, że nazwa tej barwy wzięła się właśnie od nazwy wspomnianej rośliny. Ale walory ozdobne to nie wszystko. Amarantus jest nazywany „zbożem XXI wieku” ponieważ posiada niezwykłe właściwości odżywcze. Nasiona szarłatu są bogatym źródłem białek o korzystnym dla organizmu ludzkiego składzie aminokwasowym. Nasiona zawierają także żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B. Można je przygotować do spożycia na szereg różnych sposobów. Są polecane jako alternatywa dla zbóż w przypadku osób na diecie bezglutenowej oraz osób starszych, kobiet w ciąży i rekonwalescentów. A to nie wszystkie zalety niepozornej rośliny o kwiatach w amarantowym kolorze…